Nieuwtjes

Updates/nieuws over mijn microbakkerij

 

25-Mrt-2024

Sinds vorige week gebruik ik andere pompoenpitten.

Ik ben overgegaan van de Chinese pompoenpit naar de Nederlandse. Waarom van zo ver weg halen als we de pompoenpitten ook uit Nederland kunnen halen, en naar mijn idee ook nog veel meer smaak hebben.

Ik kwam Edwin Smits (Met Pit) tegen met zijn stand op de Bakkersvak 2023 en we raakte aan de praat. Natuurlijk had hij ook wat te proeven en ja het verschil was wel enorm. Niet alleen qua smaak, maar ook qua vorm en kleur. Na een leuk gesprek over zijn bedrijf en zijn keuze voor de pompoen, was er toen we weer verder gingen op de beurs iets in mij dat zij, inderdaad waarom van zover halen als het ook dichtbij te halen valt.

Nu had gelukkig de grossier deze Nederlandse pompoenpitten in zijn assortiment. Zo kon ik toen de oude op waren overgaan op de nieuwe pompoenpitten uit Nederland.

Als je de broden waar ik de pompoenpit in verwerk kent, dan zul je vanaf nu merken dat het kleurverschil goed te zien is, de smaak is voller en een dubbel zo grote pit.

Onderstaand stukje tekst van de site van Edwin Smits.

Neem eens een kijkje op de site van https://met-pit.com/ en zie welke producten ze nog meer hebben.

 

( Met Goedkeuring geplaatst )

Achterhoekse telers met pit

In het mooie De Heurne gelegen in de Achterhoek vind je Groentekwekerij & Landwinkel Smits. Gert en Edwin Smits zijn in Nederland de allereerste telers (op grote schaal) van de oliepompoen. Een voor Nederland nieuwe teelt dus, maar in Oostenrijk groots! Daar hebben ze de teelt dan ook leren kennen en de oliepompoen als ware delicatesse mogen ervaren, in de vorm van de pompoenpit en geperst tot pompoenpit olie. De pompoenpitten die in Nederland worden geconsumeerd zijn voornamelijk afkomstig uit China en enkele zijn afkomstig uit Oostenrijk. Maar waarom zou je het van zo ver halen wanneer het zich hier ook laat telen? 

Het zaadje was geplant, dan nog niet in de grond maar wel in hun hoofd. En zo zijn ze in 2020 eens voorzichtig begonnen met de teelt van de oliepompoen, waarbij ze na een paar jaar zijn opgeschaald naar zo’n 50 hectare. Dat zijn zo’n 100 voetbalvelden vol! Het uitproberen van een “nieuwe” teelt is niet niks, maar gelukkig zijn de heren van Smits gezegend met een flinke dosis pit!

  

Links de Nederlandse, Rechts de Chinese pompoen pitten.

ik zou zeggen kijk eens op hun site en proef en zie het verschil in mijn broden.

Met Pit

Grt Bakker Fijnebol